home Header Image
home Header Image
Untitled Document

Tips Zuid Amerika

 

Zuid-Amerika algemeen

Verscheping van en naar Zuid-Amerika: zie bij Nederland - tips.

Een Carnet de Passages is in de landen die wij bezocht hebben in Zuid Amerika niet nodig! Aan de grens krijg je telkens een tijdelijk invoer document waarmee je tussen de 3 en 8 maanden kunt rondrijden in dat land. Kost niets!

Telefoon: je kan in elk land heel gemakkelijk voor 1 of 2 euro een sim kaart (dat heet 'Chip' hier) kopen voor je (simlock vrije!) mobiele telefoon en ook airtime (tarjeta Movistar bijvoorbeeld) kopen kan redelijk makkelijk bij een kiosk of winkeltje. In de landen die wij aan deden hadden we lang niet overal bereik, zeker als we onderweg waren of in een nationaal park, hadden we regelmatig een dag (of meer) geen bereik. Vervelende bijkomstigheid van SMS'jes: deze worden niet 'bewaard' op een server en afgeleverd als je weer bereik hebt. Dus als je op de dag dat de SMS naar jou is verstuurd, geen bereik hebt, mis je het bericht! Vanuit Bolivia naar Nederland SMS'en is ons niet gelukt. We hebben van alledrie de grootste providers een simkaart gekocht maar geen enkele werkte goed. Telefoneren lukt overigens wel! In Peru en Brazilië hebben we geen sim kaart gekocht, hoe het daar werkt weten we dus niet.

Internet: Zuid-Amerika is ontzettend online! In Argentinië vind je gratis wifi bij elk hotel, bij elk tankstation, bij elke VVV, bij heel veel cafés en restaurants en bij veel campings. Vaak nog redelijk snel ook. Zelfs in vrij kleine, afgelegen dorpen kan je vaak wel ergens wifi oppikken. Chili is iets minder goed georganiseerd maar ook hier vind je veel wifi, ook al is dat vaak wat trager dan in Argentinië. Bolivia wijkt fors af van het digitale pad. Je vindt hier vrij weinig wifi en internet. Zelfs als het er is, is het vaak traag of valt het met enige regelmaat uit. Er zijn overigens heel goede uitzonderingen, meestal in de wat grotere hotels. In Peru en Brazilië hadden we ook regelmatig snelle wifi.

Geld/ ATM's en credit card: in Argentinië kan je vaak met creditkaart betalen bij bezinestations, restaurants en hotels. In elke grotere plaats vind je een ATM. Voor het opnemen van geld bij een ATM worden in Argentinië kosten in rekening gebracht. Tijdens ons verblijf in Zuid Amerika was dat circa 18,50 pesos per opname. We konden meestal maximaal 700 (en soms 1.000) pesos opnemen per transactie. We konden wel steeds twee transacties met 1 bankpas doen. Als je veel geld moet opnemen (om bijvoorbeeld de verscheper te betalen) dan is het handig om meerdere bankpassen voor 1 rekening te hebben of van meerdere rekeningen geld op te kunnen nemen. In Chili is het opnemen van geld gratis (behalve dan het bedrag dat jouw Nederlandse bank jou in rekening brengt!). En noemenswaardig is dat je in elk land, behalve Argentinië en Brazilië, ook US Dollars kunt opnemen bij ATM's. In Bolivia is het ons goed gelukt om geld op te nemen bij de Banco Union en de Banca Santa Cruz. Andere banken werken waarschijnlijk ook maar er zijn sommige banken (bijvoorbeeld de Prodem) die alleen nationale bankpassen accepteert. In Peru konden we geld opnemen bij meerdere banken, maar ook niet bij alle banken en hetzelfde geldt voor Brazilië. In Brazilië konden we bij veel tankstations betalen met creditkaart.

Wegen: Goed. Veel asfalt en de gravelwegen zijn over het algemeen goed. In Bolivia en Brazilië kwamen we nogal eens asfaltwegen met flinke gaten in het asfalt tegen. Hou rekening met de bandenspanning als je op gravelwegen rijdt. Je kunt heel makkelijk de banden kapot rijden op de grove stenen. Als je niet op gravel wilt rijden, kun je bijna altijd wel een andere (asfalt-) weg vinden.

Diesel/ benzine: Vaak tanken, want met name in Argentinië komt het regelmatig voor dat een tankstation uren of dagen zonder benzine dan wel diesel zit! Als er dan wel weer brandstof voorradig is, vormen zich lange rijen bij de tankstations. Minimaal een uur wachten is heel normaal op dat soort momenten. In Bolivia is de brandstof voor Bolivianen heel goedkoop, maar voor buitenlanders (met auto's met buitenlands kenteken) 3x zo duur (meer dan 1 euro per liter). Sommige tankstations vinden het daardoor maar lastig om buitenlanders te bedienen en sturen je weg. In de andere landen ligt de prijs van diesel zo rond 1 euro. In Peru zijn voldoende tankstations, zeker in de steden. De kwaliteit varieert echter enorm. Daarom hebben we, om op grote hoogte te kunnen blijven rijden, zoveel mogelijk bij de betere stations getankt. Primax (schijnt een dochter van Shell te zijn) en Shell zijn voorbeelden van de betere stations. In Brazilië zijn ontzettend veel tankstations, je komt hier nooit zonder brandstof te zitten.

Autoverzekering: Er schijnen meerdere opties te zijn maar wij hebben gekozen voor San Cristobal Seguros in Villa General Belgrano. Alle contacten zijn via de Email gegaan, de betaling met de Visa card. Per Email kwam de polis ook naar ons toe en die hebben we uitgeprint en meegenomen. San Cristobal is goedkoper dan Allianz in Buenos Aires én heeft dekking in Peru.

Kaarten: Wij gebruiken de (Duitse) Reise Know How kaarten . Voor Argentinie en Chili zijn die erg goed, de kaart van Bolivia is wat minder actueel en volledig. Ook gebruiken wij GPS kaarten, die je van internet (gratis) kan downloaden:
- Argentinië en Chili: Proyecto Mapear. Hier staat een Engelse handleiding: http://www.proyectomapear.com.ar/eng_tutorial/index.htm Gewoon volgen en downloaden. Als je daarna Mapsource opent, dan staat de kaart erin.
- Brazilië: http://www.tracksource.org.br helemaal in het Spaans, maar volg Downloads de Mapas en kies dan voor de PC download. Wel eerst aanmelden, zodat je kunt inloggen. Ook hier verschijnt na de procedure de kaart in Mapsource, waarna je de kaart kunt verplaatsen naar je Garmin.
- Peru: Perut, http://www.perut.org, ook hier eerst aanmelden, Descargas = downloads
- Bolivia: www.bolirut.com is nog niet in de lucht. Volgens http://www.horizonsunlimited.com/ is er hier een goede GPS kaart te vinden: http://viajerosmapas.com/actualiza.htm#descargas of hierhttp://www.gps.com.ar/ Heb ik zelf nog niet geprobeerd.
- Ecuador: http://server4.foros.net/proyectoecuador.html

Leesvoer onderweg: Net als in Afrika kun je ook in Zuid-Amerika regelmatig boeken ruilen bij hostels en eetcafe's met een 'bookexchange'. Heel vaak staan er Nederlandse boeken bij. Soms ruil je 1 op 1, maar vaker moet je 2 boeken inleveren om 1 boek mee te nemen of 1 boek inleveren en 1 of 2 euro bijbetalen. Wij hebben er veel gebruik van gemaakt en zijn zo nooit zonder Nederlandstalige leesboeken komen te zitten.

Waypoints: De gebruikers van gps systemen kennen het gemak van punten die andere reizigers hebben opgeslagen in hun gps. Tijdens onze reis hebben wij allerlei handige punten, zoals geldautomaten, banken, tankstations, supermarkten, wildkampeerplekken en andere overnachtingsplekken, opgeslagen in onze GPS. Ook hebben wij dit soort punten (waypoint) van andere reizigers overgenomen in onze GPS. Dit bleek tijdens het reizen heel handig te zijn! Als je deze waypoints graag wilt hebben van een bepaald land of continent, stuur dan een mailtje naar ons. Wij sturen dan een bestand met die informatie naar je toe (gratis natuurlijk).


 

Land: Argentinië

Data: van 18 januari tot en met 26 april (in combinatie met Chili) en van 26 juli tot en met 14 augustus 2012

Grensperikelen: grensovergang Chili - Argentinië gaat soepel, alleen mag je geen verse groente, fruit en vlees en zuivel mee, tenzij vacuum verpakt. Daar controleren ze bijna nooit op, trouwens.

Brandstof: In heel Patagonië (het Argentijnse deel) kun je goedkoper tanken dan noordelijk van Patagonië. Wij hebben bijna alleen bij YPF getankt voor ARS 3,719 per liter (diesel). Er schijnt kwaliteitsverschil te zijn met andere pompen maar zolang we niet hoog in de bergen reden, hebben wij geen last gehad van dat verschil.

Hoogtepunten: zwemmen met zeeleeuwen in Puerto Madryn; Cerro Guanaco trail in PN Tierra del Fuego; de adembenemende wolkenluchten in heel Patagonië; PN Los Glaciares; wildkamperen op prachtige plekken; rijden door het hooggebergte (de Andes); Iquazu watervallen.

Weinig bekend, maar ook mooi:

Onverharde kustroute van El Condor (onder Viedma) naar San Antonio Este; Onverharde kustroute 'Circuito Costero' bij Puerto San Julian; de kust van Parque National Monte Leon (tussen Comodoro Rivadavia en Puerto San Julian); Lago Azul (vlak voor de grens met Chili's Vuurland); De onverharde RN 41 door een prachtig landschap tussen Lago Posadas en Los Antiguos; PN Los Alerces; berggebied rondom vulkaan Domuyo.

Zinloze cijfers: 14.322 km afgelegd waarvan 3.252 km onverhard, diesel kost ARS 3,719 tot 5,9 (€ 0, 67 tot € 1,07), op 35 verschillende campings gestaan, 20 keer wild gekampeerd, in 3 verschillende hostels/hotels overnacht en twee weken in een appartement (BA) gewoond.

Tips:

Buenos Aires: lunchtentje waar ze heerlijke hartige taarten en empanadas hebben: Los Dos Amigos op de Mexico vlakbij de kruising met Balcarce (San Telmo). Van buiten ziet het er onooglijk uit, maar van binnen is het netjes en het is er (door de week) altijd druk met locals.

Buenos Aires: gezellig lunch/eetcafe met leuke sfeer: La Poesia in de straat Chile (San Telmo).

Wildkamperen: In Argentinie mag je op veel plaatsen wildkamperen en dat is echt fantastich om te doen. Je staat vaak alleen op de mooiste plekjes. Je hebt dan natuurlijk geen voorzieningen, dus ook geen toilet. Erg mooie plekken die we aan kunnen bevelen (en waar we ons geheel op ons gemak voelden): Punta Delgada op het schiereiland Valdes (Punta Pyramidas voorbijrijden en dan borden volgen naar Pa Delgada, bij splitsing rechtdoor of linksaf - kan beide), Het 'Circuito Costera' ten noorden van Puerto San Julian biedt diverse mooie plekjes op stranden waar je prima kan wildkamperen, Estancia Haberton (ten oosten van Ushuaia, 3 lokaties aangewezen voor wildkamperen, wel even melden).

Mooie campings: camping in NP Monte Leon, vanwege de locatie en de nette wc's (geen douche en geen beschutting tegen wind); Gratis kampeerterreinen in Parque Nacional Tierra del Fuego (bij Ushuaia) en PN Los Alerces. In de meeste nationale parken heb je campings en aangewezen wildkampeerplekken op mooie lokaties!

Als je de regio Patagonia binnen rijdt krijg je te maken met enkele controles op groente, vlees en fruit, ivm met fruitvliegen en MKZ. Fruit, enkele groentes en veel vlees moet je dan inleveren. Ook wordt je auto van onderen gedesinfecteerd, waarvoor je moet betalen. Bewaar het bonnetje hiervan, dan hoef je bij de volgende post niet nogmaals te betalen.

Snorkelen met zeeleeuwen in Puerto Madryn of op Peninsula Valdes: zorg dat je zeker weet dat er veel zeeleeuwen zijn op de plek waar je gaat snorkelen. Op sommige plekken liggen nl. niet altijd veel zeeleeuwen. Bij Punta Loma is een stabiele zeeleeuwenkolonie, waar altijd veel zeeleeuwen liggen. Verder is het belangrijk dat je met hoog water, als het water op het hoogste punt is, in het water ligt. Want alleen als het water op zijn hoogst is, gaan heel veel zeeleeuwen tegelijk het water in. Ben je net wat later (zoals wij waren) dan zijn er maar een paar in het water en komen ze minder naar je toe.

Parque Nacional Tierra del Fuego: Cerro Guanaco trail in PN Tierra del Fuego. Zware wandeling (want ca. 1000 meter klimmen en ook weer afdalen) maar met magnifieke uitzichten over meren, het Beagle kanaal en besneeuwde bergtoppen. Goed gemarkeerd. Op tijd starten!

PN Los Glaciaros: gletsjer Perito Moreno is wel toeristisch, maar echt een must see! De wandeling naar Laguma Torre, vanuit El Chaltenis is wel lang (22 km.) maar niet heel zwaar en heel afwisselend en mooi. De gletsjerwandeling op de Viedma gletsjer bij El Chalten vonden we erg leuk.

Gobernador Gregores (op de route van El Chalten naar het noorden over de 40): weinig te beleven, maar er zit wel een YPF tankstation en als je hier wilt/moet overnachten zit er een prima adres (stukken beter dan de Camping Municipal): Maria Abril heeft cabanas maar het is ook mogelijk om er te kamperen. Mooi gelegen in het groen, netjes, met heerlijk warme en schone douches, aardige eigenaren. Vlak voordat je het dorp inrijdt naar rechts richting de rivier.

Als je vanuit Gobernador Gregores naar het noorden rijdt (naar Perito Moreno of Los Antiguos), kan je halverwege de saaie R40 een detour maken via de R41, een onverharde weg van Las posadas naar Los Antiguos, door een prachtig landschap!

In PN San Guillermo heb je veel kans om puma's te spotten. Je bent wel verplicht een gids in te huren in Rodeo je hebt minimaal 3 a 4 dagen nodig om naar het park te rijden, er rond te kijken en weer terug te rijden. Je moet een permit voor het park kopen bij het informatiecentrum van het park en daarmee kan je gratis slapen in de refugio's in het park. Om er vanuit Rodeo te komen moet je 4 of 5 keer een rivier over steken, wat in de zomer en vlak na de zomer vaak niet kan omdat door de regen de rivier dan te hoog staat. Meer info is te verkrijgen bij het informatiecentrum net buiten Rodeo (op de weg richting het park).

Het hooggebergte (de Andes) van Argentinie is ruig en prachtig: de omgeving vulkanen Copahue en met name ook het gebied rond vulkaan Domuyo en rondom Antofagasta de la Sierra. De vulkaan Domuyo ligt ten noorden van gehucht Varvarco (haal hier info bij de toeristen informatie). In de omgeving rondom de vulkaan vindt je imposante bergen, diepe kloven, prachtige rotsformaties, een paar geisers die zo'n 2 a 3 meter de lucht in spuiten en een thermaal bad (in de rivier, aangelegd door een stukje af te dammen).De route Hualfin (ten zuiden van Cafayate) - Antofagasta de la Sierra - Santa Rosa de los Pastos Grande - San Anonio de los Cobres is adembenemend (letterlijk vanwege de hoogte en figuurlijk) en voert langs kloven met rivieren, rotsformaties en bergen in allerlei kleuren (rood, groen, grijs, zwart), bergmeren en zoutmeren, enorme besneeuwde pieken, uitgewerkte zwarte vulkaankegels en opgedroogde lavastromen, groene weides met lama's en vicunua's, heel veel dorre, droge vlaktes van kiezels en zelfs een paar hoge zandduinen! Een groot deel van de rit ligt rond de 4000 meter en de hoogste pas ligt op 4630 meter.

De onverharde weg naar Iruya (RP13, afslag van de RN9 ten noorden van Humahuaca) voert door een mooi landschap, door rivieren en over een pas van 4000 meter. Iruya is een prachtig in een kloof gelegen, mooi dorp en leuk om wat doorheen te slenteren. Van Iruya kan je lopen of vierwieleren naar San Isidro, een klein en afgelegen bergdorp.

 


Land: Chili

Data: van 22 februari tot en met 3 mei (gedeeltelijk in combinatie met Argentinië) 2012

Grensperikelen: grensovergang Argentinië - Chili gaat soepel, alleen mag je geen groente, fruit, vlees, melkprodukten, noten en hout mee het land in nemen en ze controleren er scherp op! Neem je iets mee wat niet mag, dan riskeer je een boete van US $ 170,-.

Brandstof: In Chili waren tijdens ons verblijf regelmatig stakingen en blokkades. Ook de bevoorrading van benzinestations ligt dan stil. Vervelend, dus wel iets om rekening mee te houden. Gewoon voltanken als je een pomp tegen komt en je meer dan 30 liter hebt verbruikt.

Hoogtepunten: PN Torres del Paine, de omgeving van San Pedro de Atacama en de (route naar de) Tatiogeisers.

Weinig bekend, maar ook mooi:

PN Pali Aike (net over de grens van Argentinië).

Zinloze cijfers: 4.220 km afgelegd waarvan 1.938 km onverhard, diesel kost 656 tot 669 Pesos (€ 1,03 tot € 1,05), op 12 verschillende campings gestaan, 4 keer wild gekampeerd en 1x op een parkeerplaats overnacht.

Tips:

In Punta Arenas kan je duty free inkopen doen, maar dat blijkt ongeveer even duur als in Nederland.

PN Torres del Paine: een deel van de beroemde W-trekking (die 4 tot 6 dagen kost) kan je ook prima als (vrij zware) dagwandelingen doen. Zo kan je vanaf hotel Torres in een dag op en neer lopen naar de Torres del Paine (prachtig gelegen aan een ijsblauw gletsjermeer). Ook kun je vanaf hotel Torres in een dag naar Paine Grande lopen en vandaar met de catamaran, bus en minibus weer terugkomen naar hotel Torres (mooie, afwisselende wandeling!). Tenslotte kan je de linkerpoot van de W in een dag doen, van Paine Grande naar de Grey gletsjer op en neer.

 


Land: Bolivia

Data: 3 mei tot en met 9 juni 2012

Grensperikelen: Grensovergang Chili - Bolivia (via Ollague) gaat redelijk snel en soepel. Van Peru naar Bolivia (bij Kasani) ging nog wat sneller en ook soepel.

Brandstof: In Bolivia is een bijzondere regeling getroffen: Bolivianen betalen 3,72 Bolivianos (prijspeil 2012) voor een liter diesel. Buitenlanders betalen 9,86 Bolivianos (met een zogenaamde placa extrangero; buitenlands kenteken) dat is meer dan een euro! Maar als je bij een pomp vraagt of je daar kunt tanken zonder factuur, is er soms over de prijs te onderhandelen (zeker als je veel liters nodig hebt). Niet overal, dus vooral vaak proberen. Wij hebben een paar keer getankt voor 5 en 5,5 Bolivianos. (Da's best een leuke prijs, zeker als je in 1x 150 liter gaat tanken...)

Hoogtepunten: Merengebied, Sucre, Samaipata, Camino de la Muerte bij La Paz.

Zinloze cijfers: 4.455 km afgelegd waarvan 2.190 km onverhard, diesel kost officieel 9,86 Bolivianos (€ 1,12) voor buitelanders terwijl Bolivianen 3,72 Bol betalen, maar na onderhandeling hebben we tussen 5 en 5,5 Bolivianos betaald (€ 0,57 tot € 0,63); 9 verschillende kampeerplekken gehad (in Bolivia zijn weinig echte campings, maar je kan vaak wel bij een hotel of hostel op de parkeerplaats staan) en op 7 plekken wild gekampeerd. 5 Overnachtingen in een hotel of hostel (kamer) gehad.

Tips:

Kaart van het merengebied, te koop in Uyuni, handig om te hebben als je er zelf gaat rondrijden, al blijft het af en toe wel zoeken naar de juiste weg (digitale kaart en GPS helpen maar kloppen ook niet geheel).

In Sucre is midden in de stad een kleine, mooie camping (ook geschikt voor grotere campers), waar je de beschikking hebt over een (electrische) douche, keuken, een kleine (eet)kamer en prima Wifi. De eigenaren zijn zeer behulpzaam en erg aardig. Wij betaalden 70 Bolivianos per nacht. De camping ligt in een zijstraat, vlakbij Hostal Pachamama (waar je met je auto op binnenplaats kan staan, maar wel een kamer moet nemen a 90 Bolivianos per nacht). Het adres waar je moet aanbellen om van deze camping gebruik te maken is: Aniceto Arce 416 (de rode bel). De eigenaren heten Felicidad & Alberto Teran Soliz.

Sucre: Voor bitterballen, Bosche Bollen en ander lekker eten moet je zijn bij Restaurant Florin. Gezellige tent!

Sucre: Heb je een echt goede monteur nodig? Ga dan naar Dirk Dekker ('El Dirko') en zijn leerlingmonteur(s). Hij is ook een van de eigenaren van Restaurant Florin, dus vraag daar na hoe je met hem in contact kan komen.

In Samaipata (prachtige omgeving!) hebben de Nederlandse Ben Verhoef en Susanne Lijmbach een restaurant (met boekuitleen en spelletjes) en een reisbureau. Via Ben kan je o.a. de hike 'Bella Vista' boeken, een prachtige wandeling die je alleen met gids kan maken. Prettig (maar wel duur; voor ons was 't 100 Bolivianos per nacht) kamperen kan je bij Finca La Vispera, ook van Nederlandse eigenaren.

PN Toro Toro (ten zuidoosten van Cochabamba) is ruim 3 uur rijden vanaf de verharde hoofdweg, maar de rit er naar toe is mooi, de omgeving bij Toro Toro is ook de moeite waard en de vele dinosaurussporen echt heel bijzonder om te zien.

La Paz: Bij hotel Oberland kan je prima kamperen, op een terreintje onder het hotel, met keurige wc's, warme douches en wifi. Dit is DE plek om andere overlanders te ontmoeten.

El Camino de la Muerte, eens de meest gevaarlijke weg ter wereld van La Paz/de Cumbre pas naar Coroico is erg mooi en nu er een nieuwe weg ligt aan de andere kant van de berg, helemaal niet gevaarlijk meer.

Copacabana is een toeristisch, maar prettig plaatsje met aardige terassen en lekker eten. Slapen in je auto kan bij hotel Gloria. Isla del Sol vonden wij een leuk en mooi dagtripje. Wij zijn met de boot naar de noordelijke haven gevaren en van daar in ca. 3,5 uur naar de zuidelijke haven gelopen, waar we de boot terug hebben genomen. Een mooie, niet te al te zware wandeling!


Land: Peru

Data: 9 juni tot en met 12 juli 2012

Grensperikelen: Grensoversteek van Bolivia naar Peru (in het dorpje Desaguedero, in het dorp, grenspost bij grote brug buiten dorp is alleen voor vrachtwagens!) duurde ongeveer een uur maar was geen enkel probleem. Ook al houden sommige politie agenten hun hand op waar wat geld in moet komen.

Hoogtepunten: Condors spotten bij Mirador Cruz del Condor in de Colca Canyon. Tourtje buggy rijden en sandboarden bij Huacachina (oase in de woestijn vlak bij Ica). En natuurlijk de Inca Trai en Machu Pichu.

Zinloze cijfers: 3.688 km afgelegd waarvan 233 km onverhard, dieselprijs hebben we niet genoteerd, op 3 verschillende campings gestaan, 2 maal wild gekampeerd, 2 nachten in een hostel geslapen en 7 maal op de parkeerplaats van een hotel overnacht.

Tips:

Titicaca meer: mooie wildkampeerplek op Playa Chifron, vlak bij het plaatsje Capachica, gelegen op het schiereiland dat ter hoogte van Juliaca het meer in steekt.

Colca Canyon: om de Condors van heel dichtbij te kunnen zien bij Mirador Cruz del Condor, moet je er 's ochtends tussen 7 en 9 uur zijn, als de zon de kloof in schijnt en de lucht langzaam opwarmt.

Kamperen op het strand bij het hotel bij Puerto Inca: keurige douches en wc's, mooie kampeerplekken op het strand.

Camping Quinta Lala 2 km uit het stadscentrum van Cusco (vlak bij Sachsayhuaman). Basic camping met gras en ontmoetingsplek voor overlanders.

Eetcafe El Cholandes in Cusco (Calle Choquechaca 188).

Puerto Maldonado: in auto overnachten met gebruik van douches, wc's, zwembad en bijbehorend Thais restaurant (heerlijk eten!) kan bij de in de jungle gelegen Anaconde Lodge (vlakbij het vliegveld). Verschillemde soorten aapjes kijken kan terwijl je aan het zwembad zit! Buurman Aben van Tarantula Tours organiseert tourtjes de jungle in en is een prima gids.

 


Land: Brazilie

Data: 12 juli 2012 - 5 augustus 2012

Grensperikelen: Grensoversteek van Inapari (ten noordoosten van Cusco), Peru naar Assis Brasil (Transoceanic Highway) verloopt vlot en soepel. Grensovergang van Brazilie naar Argentinie is ook geen probleem.

Hoogtepunten: dieren kijken in de Pantanal, riviersnorkelen in Bonito, de Iquazu watervallen en het prachtige (maar wel wat drukke) eiland Santa Catarina (ook wel Florianopolis genoemd).

Zinloze cijfers: 7.057 km afgelegd waarvan 659 km onverhard, dieselprijs hebben we niet genoteerd, op 8 verschillende campings gestaan, 5 maal wild gekampeerd en op 4 parkeerplaatsen (en bij benzinepompen) overnacht.

Tips:

Mooie kampeermogelijkheid ca. 45 km ten zuiden van Porto Vehlo op de weg naar Ariquemes (goede tussenstop als je vanuit Puerto Maldonado, Peru via de Transoceanic Highway Brazilië inrijdt): bungaluwpark Salsalito Jungle Park. Geen camping, maar kamperen wordt toegestaan. Prima plek om dagje uit te rusten en te luieren bij de rivier met uitzicht op de jungle. Wel erg duur voor 1 nacht, maar niet als je langer blijft: Eenmalige entreekosten 50 RS, bijkomende kosten 10 RS per nacht.

Noord Pantanal, langs de weg van Cuiaba - Porto Jofre (mooie weg, waar je veel dieren kan spotten!) ligt een stukje voorbij Pocone een mooie camping: Pousada Portal Paraiso. Grote kampkeuken, nette wc's en douches, wifi, zwembad, prachtig gelegen.

Bonito: 50 km ten zuiden van Bonito, aan de weg van Jardim naar naar Alto Caracol, ligt een mooie camping 'Seu Assis' (naast Balneario Municipal). Elke campeerplek heeft een BBQ, een tafel en een paar bankjes en een wasbak onder een afdak. Goede douches, schone wc's en een mooi, ruim grasterrein met veel bomen, palmen en een meertje. Via een bospaadje kom je bij de rivier, waar je kan zwemmen, snorkelen en met een klein kabelbaantje het water in kan storten.

Bonito: heerlijk schepijs in 70 verschillende smaken bij de ijscozaak in de hoofdstraat. Het is zelfbediening, dus je kan de bollen zo groot maken als je zelf wil en rekent af per kilo.

Foz do Iguazu: hostel Paudimar is een goedkoop en leuk hostel waar je ook kan kamperen, met zwembad, tafeltennistafel, poolbiljard, bar/eetcafe (pizza's en burgers), schone wc's en keurige, echt warme en harde douches, een grote gemeenschappelijke keuken en prima wifi.

Laguna (dorpje aan de Braziliaanse zuidkust): mooie camping bij het strand langs de toegangsweg het dorp in.

 

Zuid