home Header Image
home Header Image
Naamloos document

Trotse eigenaren van een Landcruiser

16 april 2010

“Mar, er staat een perfecte Landcruiser te koop! Kom eens kijken!” Ik loop naar Harald toe, die achter de computer zit. “Het is een camperuitvoering met alles er op en er aan! Dubbele dieseltanks, twee watertanks, een lier, zonnepanelen, een huishoudaccu, een compressor, een kachel, rijplaten en nog veel meer.” Enthousiast laat hij de foto’s zien van de groene Toyota Landcruiser. “Dat ziet er goed uit”, zeg ik. “Hoe heb je die zo snel gevonden? Je bent pas 10 minuten aan het zoeken!” “Hij staat gewoon op Marktplaats”, antwoordt Harald. “En zo te zien staat hij er nog niet zo lang op. Hij staat te koop in Egmond aan Zee. Dat is lekker dichtbij. Ik ga meteen bellen.”  

Anderhalf uur later zitten we op de bank bij Jaap en Annette, de eigenaren van de Landcruiser.
“Jullie zijn de eersten die komen kijken”, zegt Jaap tot ons genoegen. “Wat zijn jullie plannen met de auto? Gaan jullie ermee reizen?”
We vertellen dat een jaar willen gaan reizen door Afrika en Zuid-Amerika.
“Toe maar, een heel jaar. Hoe doen jullie het met jullie banen?” vraagt Jaap.
“We kunnen onbetaald verlof krijgen”, zegt Harald. “We hebben geen zin om te wachten tot we met pensioen zijn. We houden van reizen, zijn gezond, hebben genoeg geld gespaard en hebben geen kinderen, dus we willen nu reizen. Maar wel met een beetje comfort. Reizen met een camper, zodat je eigen vervoer en eigen huis – met eigen bed - bij je hebt, dat is ideaal.”
“Zo is dat” zegt Jaap. “Wat doen jullie met jullie huis?
“Verhuren”, zei ik.
“Waarom naar Afrika en Zuid-Amerika?” vraagt Annette.
“Afrika vanwege de wilde beesten. Dat stond hoog op Harald’s wensenlijstje. En Zuid-Amerika vanwege de spectaculaire natuur, grootse landschappen en mogelijkheden om actief te zijn. Dat stond hoog op mijn wensenlijstje. Een combinatie van twee zulke verschillende werelddelen leek ons ideaal”, leg ik uit.
Op onze vraag wat zij met de auto hebben gedaan, vertellen ze dat ze er ook mee door Afrika hebben gereden. “We hebben nu kijkers en willen eerst afwachten of zij de auto willen kopen”, horen we Jaap zeggen. “Als ze geen interesse hebben laat ik het u weten.” We praten nog wat door over onze plannen en hun ervaringen. Ondertussen belt nog een geïnteresseerde in de auto.
“We zouden nog uren door kunnen praten, maar we willen nu wel graag de auto zien”, zeg ik na een tijdje.

Weer ruim een uur later rijden we weg bij Annette en Jaap, nu nog enthousiaster over de auto en vol van alle verhalen van Jaap en Annette. “Dit is echt de perfecte auto voor onze reis!” zegt Harald enthousiast. “Hij is wel een stuk duurder dan we hadden begroot, maar hij is het ook wel waard. Ik wil hem kopen.”  Zoals wel vaker, wil ik er nog wat langer over nadenken. Terwijl we naar huis rijden praten we over de voor- en nadelen. Nog voordat we thuis zijn ben ik overtuigd dat we auto moeten kopen. “Ik ga Jaap en Annette meteen bellen dat we hem kopen, met als voorbehoud dat we hem eerst laten keuren door de ANWB en dat daarbij geen grote gebreken naar boven komen”, zegt Harald terwijl hij de auto langs de kant van de weg parkeert.

Een paar dagen later zijn we de trotse eigenaren van de groene Toyota Landcruiser HZJ 78.

Nederland