home Header Image
home Header Image
Untitled Document

Dit is Afrika

Tja, en daar zitten we dan, op stalen bankjes in de kale, koele (want airconditioned) wachtruimte zonder ramen van de 'Home Office'. De eerste wachtruimte zit vol, dus zijn we in de tweede wachtruimte gaan zitten. Op het ticket dat we kregen aan de balie, staat nummer 3105 en een 'estimated waiting time' van 154 minuten, 2,5 uur dus. Oeps... het zal toch niet echt..... Toen ik vroeg of dit de werkelijk wachttijd was, zei de dame achter de balie: "Oh, don't worry, sometimes it goes much quicker." Het stelt me niet echt gerust maar we durven hierdoor ook niet de Home Office te verlaten voor wat sight seeing en over bijv. een uurtje of anderhalf terug te komen.

We zitten hier omdat we, volgens de douane beambte op het vliegveld, onze entreepermits (zeg maar visa) moeten verlengen, omdat onze vlucht Zuid-Afrika uit pas geboekt is op 18 januari. Ondanks dat we eind augustus Zuid-Afrika uit gaan en pas weer half december Zuid-Afrika opnieuw ingaan en in de tussentijd helemaal doorreizen naar Kenia, zien ze dit toch als 1 verblijf in Zuid-Afrika of zoiets. En dus blijven we langer dan de toegestane 3 maanden die een toerist op het visum (dat je krijgt bij binnenkomst in Zuid-Afrika) mag blijven. Wij dachten dat we simpelweg in december een nieuwe visum konden krijgen, maar dat gaat dus niet op. Beetje vreemd, maar het schijnt te maken te hebben met mensen die eigenlijk illegaal jaren in Zuid-Afrika verblijven en steeds weer even over de grens van Namibie, Botswana of Mozambique heen en weer wippen om zo een nieuw tijdelijk visum voor Zuid-Afrika te krijgen. Hier wil men vanaf en daarom is onlangs de wet aangepast. Volgens de douanedame zou je na 3 maanden terug moeten naar je thuisland om een nieuw visum aan te vragen of moet je een verlenging aanvragen bij de Home Office. Nou dan dat laatste maar. Dus daar zitten we nu, te wachten tussen vele andere mensen, en denk maar niet dat je hier een kopje koffie kan krijgen...

Dit is onze derde dag in Kaapstad. De eerste twee dagen was het zulk mooi weer, dat we geen zin hadden om lang te gaan zitten wachten in de Home Office. We waren al gewaarschuwd door de eigenaresse van de Lodge. "Dit is Afrika, wen er maar aan dat dingen lang duren."

Eergisteren kwamen we ochtends om half 9 aan op het vliegveld in Kaapstad, na een vrij vermoeiende - want we zaten vlak naast twee baby's die weinig sliepen en veel huilden - nachtvlucht. Tegen half 11 waren we in de lodge die we vooraf geboekt hadden en nadat we onze spullen wat hadden opgeruimd in onze kamer zijn we eerst een uurtje gaan liggen op het zonneterras van de lodge, met uitzicht op de Tafelberg. Het was er heerlijk weer voor: volop zon en 24 graden. Dat noemen ze hier dus winter?! Via de sms lukt het ons af te spreken met een Belgisch stel dat een jaar door Afrika gereisd heeft en nu in Kaapstad zijn. Zij zouden diezelfde middag nog terug vliegen naar België. We hebben ruim een uur met hen op een terrasje zitten kletsen en tips gekregen over reizen in Afrika. Daarna hebben we de stad een beetje verkend.

Gisteren hebben we, nadat we Beklimming van de Tafelberg in Kaapstadlekker lang uitgeslapen en een heerlijk ontbijtje achter de kiezen hadden, de Tafelberg beklommen. Het weer was weer zomers, nog warmer dan de dag ervoor. De wandelroute voerde ons door het prachtige berglandschap met lage struiken, bloeiende bloemen, en ruige, grijze rotsen, steil omhoog de Tafelberg op. Grote stukken waren heel erg steil dus het was flink ploeteren en zweten. Maar het was goed uitrusten tijdens de klim, gUitzicht tijdens beklimming Tafelbergezeten op een grote rots, met Kaapstad en de baai ver onder ons. En de klim werd uiteindelijk beloond met prachtige uitzichten vanaf de top van de Tafelberg, alle kanten op. Met de kabelbaan kwamen we vervolgens snel en makkelijk weer beneden.

's Avonds hebben we gegeten bij het toeristische, maar erg leuke 'The African Café', waar we een hele reeks kleine gerechten kregen uit diverse Afrikaanse landen. Errrrug lekker allemaal!

Na een kleine twee uur wachten in de wachtruimte van de Home Office zijn we dan toch 'al' aan de beurt. We leggen de dame achter de balie uit dat we onze entreepermit willen verlengen. We willen eigenlijk nog eens goed navragen of dat echt wel nodig is en het hele verhaal van onze reis door Zuid en Oost Afrika vertellen, maar al snel begint ze moeilijk te kijken. Dus breken we ons verhaal af en zeggen we dat we onze permit met 3 maanden willen verlengen omdat we pas op 18 januari het land verlaten en dan kijkt ze weer tevreden: dat snapt ze en dat kan, geen probleem. "Do you have your passports?" "Yes." "Do you have a copy of your ticket of th flight back?" "Yes, we do." "Do you have a copy of a bankstatement or other proof that you have sufficient funds to stay in the country?" "Uhhh..... no?" "I, need a bankstatement. Come back later and take that with you, please." En ja, als we terugkomen dan moeten we wel weer een nieuw nummertje trekken natuurlijk, dat snap je..... Teleurgesteld verlaten we het kantoor, vragen een nieuw nummer voordat we vertrekken met dit keer een wachttijd van 238 minuten - in de hoop dat we dan bij terugkomst snel aan de beurt zijn - en gaan terug naar onze lodge. Gelukkig is die niet ver van de Home Office. Daar aangekomen lukt het ons een pdf te maken van onze bankrekeningen die we kunnen laten printen in de lodge. Ruim een uur later zijn we terug in de Home Office en gelukkig is ons nummer nog niet aan de beurt geweest. We hoeven slechts 10 minuten te wachten en zijn dan aan de beurt. De dame achter de balie kijkt nog even moeilijk als blijkt dat we in januari niet terug naar Nederland vliegen maar naar Buenos Aires. Maar blijkbaar vindt ze dat toch ver genoeg weg en voldoende bewijs dat we Zuid Afrika verlaten en stempelt ze onze formulieren af. Nu mogen we gaan betalen bij de kassa, waar we 90 euro mogen afrekenen. We vragen na hoe lang het duurt voordat we ons visum af kunnen halen. "8 weeks or less", zegt de dame achter de kassa. En nee, er is geen manier om dit te bespoedigen. En ja, we kunnen de visa alleen in Kaapstad afhalen. Oeps..... Over 8 weken zitten we al in Malawi ofzo, is de bedoeling. Nou ja, we kunnen er weinig aan doen. Van de lodge eigenaresse hebben we gehoord dat het bij een stagair van haar maar een week duurde, dus laten we maar heel hard hopen dat het bij ons een flink stukkie 'less' wordt. En anders zal er niets anders op zitten dan vanuit Malawi terug te rijden naar Kaapstad.

Nog maar twee dagen in Afrika, en nu al hebben we kennis mogen maken met de afrikaanse bureaucratie. Wordt vervolgd, maar wanneer......?