home Header Image
home Header Image
Naamloos document

Interview met Har & Mar

De eerste helft van de reis van Har en Mar zit er op. Ze laten Afrika achter zich. Een goed moment moment om ze eens te interviewen.

 

Jullie hebben een nieuwtje voor en over De Tank?
Dat klopt. We vonden dat hij een steeds hechter deel uitmaakt van ons team. En in het Swahili (de taal die in een aantal Afrikaanse landen wordt gesproken) vonden we een mooi woord. Dat woord is: Ndugu. Dit betekent broer in de breedste zin van het woord. Dus ook broeder maar ook kameraad. En dat geeft wel op de juiste manier weer hoe we onze auto zien, voelen en meemaken. Dus om onze broeder en kameraad duidelijk te maken dat we hem als een van ons zien, hebben we hem kort geleden gedoopt met deze nieuwe naam.

Jullie kwamen er niet helemaal goed van af, tijdens het interview met de Tank, sorry: Ndugu. Wil je daar nog iets over kwijt?
We begrijpen best dat Ndugu wat in de stress heeft gezeten maar da's geen reden om lelijk tegen ons te doen, toch? Maar ach, hij heeft grotendeels gelijk. Soms pakken we 't niet slim aan en hier en daar hebben we pech met wat dingen. Maar we hebben het beste met hem voor en zullen alles doen om Ndugu in topconditie te houden. Als hij zich goed voelt, presteert hij beter en da's ook goed voor ons en ons (uitdagende) reisschema.

Hebben jullie een voorkeur voor bepaalde gebieden?
We hebben geen specifieke voorkeur ontwikkeld tijdens deze reis. We hebben heel veel verschillende gebieden gezien: strand+zee, woestijn, bos, bergen, vlaktes, wildparken, noem maar op. Elk gebied heeft zo zijn charme. We hebben echter wel gemerkt dat we ons meer op ons gemak voelen in een groene omgeving met (zoet of zout) water in de buurt.

Hebben jullie een nieuwe kwaliteit ontdekt in jezelf tijdens de reis?
Ik (Har) heb een bijzondere gave ontdekt bij mezelf gedurende de bezoeken aan alle wildparken. Ik heb de gave om bomen of boomstronken aan te zien voor dieren. Meestal stop ik de auto dan, pak de verrekijker om er achter te komen dat het inderdaad een prachtige boomstronk is die er in mijn belevingswereld echt uitzag als een *leeuw/luipaard/cheetah/gorilla/etc.
Mar heeft het talent om lekker te koken, ook zonder de makkelijke zakjes en pakjes die we in Nederland vaak gebruiken. Al is het Har zijn taak om het vlees te 'braaien' natuurlijk, maar Mar maakt daar heerlijke salades bij.

Wat doe je liever: wildkamperen of op een campsite staan?
We zouden onszelf heel erg stoer vinden als we meer zouden wildkamperen. Maar (misschien) helaas, zo avontuurlijk zijn we nou ook weer niet ingesteld. Dus we staan altijd op een camping of op de parkeerplaats van een lodge of hotel. In Afrika is het gewoon prettig om binnen een omheining te staan. De reden? Wij zijn blank en komen met een eigen auto vanuit het buitenland naar Afrika. Dat valt op, dus er komen altijd mensen om ons heen staan om naar ons te kijken. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen staan ons dan ongegeneerd aan te staren. En in hun ogen moeten we wel ongeveer miljonair zijn om zo rond te kunnen reizen. Er zijn altijd mensen die iets van je willen hebben. "Give me money", zeggen ze vaak zonder enige schaamte of charme. Dus de beslotenheid van een lodge of camping vinden we toch wel prettig.

Hoe doe je de was en hoe vaak?
We hebben nu een paar keer een laundry service gehad op de campings waar we stonden. Voor een paar euro kun je dan enkele kilo's was laten doen. Dat deden we dan eens in de 3 a 4 weken. We zijn echter de afgelopen maand gestart met het gebruik van ons tonnetje. We hebben een waterdicht zeiltonnetje (die je ook mee krijgt als je gaat kanoën bijvoorbeeld) van 10 liter. Daar doen we wat water in, een beetje zeep en wat kleine kledingstukken. Dat zetten we dan achterin de auto en na een dagje schommelen in de warme auto, heb je de was gedaan. Effe uitspoelen en ophangen, dan kun je het de volgende dag weer aan.

Kook je altijd zelf of ga je veel uit eten?
We koken veel zelf maar laten ons ook regelmatig verleiden om in een lodge of bar van de camping te eten, zeker als ze pizza hebben want daar is Mar gek op. We vinden zelf dat we erg lekker koken, dus als het even kan doen we dat ook. We hebben een voorraad aan zakjes en potten saus in de auto. Als we die tegenkomen in een winkel slaan we altijd een voorraadje in, want die kan je hier niet overal krijgen. Als de nood aan de man is, kunnen we altijd nog pannenkoeken bakken want we hebben 6 pakken pannenkoekenmix meegenomen waar alleen maar water bij hoeft te worden gedaan. (Er zijn inmiddels 2 pakken op, overigens.)

Gaan jullie alle toeristen trekpleisters langs of reis je voornamelijk off-the-beaten-track?
Tja, het is van allebei een beetje. We vinden het vaak leuk om dingen te doen die niet iedereen kan doen maar we zijn natuurlijk gewoon toeristen die de leukste/mooiste/meest aparte bezienswaardigheden van de landen willen zien. We hebben echter de beschikking over Ndugu die ons bijna overal brengt waar wij heen willen. We gaan bewust naar sommige, moeilijk bereikbare, plekken omdat we daar dan goede verhalen over gehoord hebben. Met een willekeurige andere auto zou dat niet lukken, met de onze gelukkig wél!

Hebben jullie veel ruzie of verloopt de reis in volmaakte harmonie?
We kennen elkaar nu meer dan 20 jaar (inderdaad, zo oud zijn we dus al ja!) en we zijn al eens eerder een half jaar onderweg geweest. Dus we weten wat we aan elkaar hebben. We hebben weinig onenigheid gelukkig. We merken wel dat we een beetje geprikkeld zijn af en toe. Dat heeft volgens ons vooral te maken met het gebrek aan privacy, je bent dag en en nacht samen terwijl we thuis veel meer ons eigen leven hebben, én aan het 'gedoe' dat je nu eenmaal hebt in Afrika. Niets gaat vanzelf, simpele dingen kosten vaak veel tijd en moeite en op een bepaald moment ben je dat gewoon zat. Dan ben je geirriteerd en sjagrijnig en dat reageer je dan op elkaar af. Maar dat duurt meestal niet lang.

Kom je wel tot rust?
Ja en nee. We delen onze tijd in zoals we dat zelf willen. Er is niemand die ons vertelt dat we dit of dat nú moeten doen. Dus als we rust willen, dan kunnen we die nemen. Maar we merken dat het reizen in Afrika lastiger is dan in bijvoorbeeld Australië. Dat hadden we wel verwacht maar het werd wel tijd om te vertrekken uit Afrika. Dit had Mar vooraf wel voorzien en daarom hebben we -grofweg- een half jaar in Afrika en een half jaar in Zuid Amerika. We denken dat het reizen in Zuid Amerika iets makkelijker gaat dan in Afrika, zeker in Argentinië en Chili.

Wat is het mooiste land/gebied/park?
Geen top 5 lijstjes voor ons... Er zijn zoveel verschillende mooie dingen te zien in Afrika dat het onmogelijk is om een hoogtepunt of een land als mooiste te benoemen. Als je bij onze reisverslagen kijkt, zie je de tips en hoogtepunten per land opgesomd staan. Het zou onrecht doen aan een bepaald land om een rangorde aan te brengen. Elk land heeft wel iets waardoor het op de 1e plek zou moeten staan.

Wat mis je het meest?
Daarin onderscheiden we verschillende categorieën:
1) Mensen en sociale contacten; dan heb je het over familie en vrienden. Gewoon een gesprekje hebben waar je de vorige keer dat je elkaar zag, bent gestopt. De mensen die je op reis tegen komt zijn vaak heel aardig en de gesprekken interessant maar het begint altijd met hetzelfde: waar ben je geweest, waar ga je heen, hoe lang blijf je weg, etc. Hoewel we toch weinig te klagen hebben, want we komen hier wel regelmatig erg leuke mensen tegen, waar we dan een avondje mee kunnen babbelen. En ook erg leuk: familie en vrienden die ons op kwamen zoeken en een tijdje met ons meereizen, zoals Annemiek en Jurgen, onze moeders en een vriendin en nichtje van Mariska.
2) Voedsel; bitterballen en kroketten (Har), goede pizza's (Mar), halfvolle melk (Har), oude kaas (Mar)
3) Ontspanning; muziek maken (Har), tennis, wandelen (even lekker actief zijn) en zingen (Mar), effe de stad in lopen en op een terrasje hangen (Har en Mar)
4) Effe snel en makkelijk dingen regelen; alles gaat lastig of kost veel tijd in Afrika. We wilden een hotelreservering voor de kerstdagen in Kaapstad bevestigen per fax. We waren toen in Livingstone, Zambia. We zijn in 6 winkels geweest (inclusief het hoofdpostkantoor) om een internationale fax te versturen. Na 2,5 uur waren we er achter: het is niet mogelijk om een internationale fax te versturen vanuit Zambia. Hoe lang zou het versturen van zo'n fax duren in Nederland?

Wat mis je niet?
1) Werk; We horen daar wel de verhalen over en we hebben zo onze informanten die ons op de hoogte houden over ons werk, maar ehm: werk, wat is dat ook alweer? Op zich hebben we geen hekel aan werk, het beviel ons eigenlijk allebei redelijk goed. Leuke baan, leuke collega's (beetje slijmen, we moeten immers allebei weer terug). Maar als iemand ons zou vertellen dat we nooit meer mochten werken, dan zou dat niet als een heel zware straf op ons overkomen. We zijn wel heel benieuwd hoe het zal zijn als we ons weer melden op het werk. Hoe gaat dat dan, hoe bevalt het, is er veel veranderd, etc. We zullen zien.
2) Sokken en schoenen; We lopen hier bijna elke dag op slippers en we vinden het heerlijk. Zelfs Harald, die voorheen nooit op slippers liep, omdat dat nu eenmaal niet lekker loopt met zo'n sliert tussen je tenen, is helemaal slippers-fan geworden. De slippers die hij voor vertrek kreeg van vrienden zijn toch meegegaan in zijn bagage, want wel handig om mee te douchen (ipv de badslippers die hij heeft). In Afrika is hij ze steeds vaker gaan dragen, eerst alleen op de camping vervolgens ook naar het strand enzo. In de laatste weken die we in Kaapstad zaten kocht niet alleen Mar een nieuw paar slippers, maar Har ook. Hij bekende dat hij geen zin meer had om schoenen aan te doen als het even niet hoeft en dat slippers hem een heerlijk gevoel van vakantie en vrijheid geven.

Waarom wilden jullie deze reis maken?
We kwamen eind december 2002 terug uit Australië na een reis van een half jaar door dat land. Toen zeiden we tegen elkaar: dat gaan we binnen 5 jaar nog eens doen. Door omstandigheden zijn die 5 jaar 9 jaar geworden. Maar deze reis stond dus al tijden op ons lijstje om nog eens te gaan maken. Waarom deze reis? We wilden het goed te bereizen deel van Afrika zien met al z'n wilde dieren, zijn parken, zijn prachtige landschappen en zijn ruige omstandigheden. Daarnaast wilden we al jaren naar Zuid Amerika om daar een groot deel van het continent te bekijken. De nadruk ligt daar meer op de landschappen (en oude cultuur) en minder op de wilde dieren. Om een prettige afwisseling te hebben tussen deze twee soorten van bezienswaardigheden, hebben we ervoor gekozen om in 1 jaar deze twee continenten te willen bezoeken. Daarnaast willen we nu leven. We mogen waarschijnlijk tot ons 67e jaar werken en we kennen genoeg mensen die deze leeftijd niet gezond of helemaal niet halen. Dus als je wilt reizen en je hebt de mogelijkheden, doe het dan nu! Er zijn altijd tientallen redenen om zo'n reis niet te maken. Maar je hebt maar drie redenen/voorwaarden nodig om 'm wél te maken: een goede gezondheid, voldoende tijd en geld. Zijn die drie met elkaar in goede balans, dan kun je gaan!

Waarom reizen jullie op deze manier?
We willen veel zien en we hebben in Australië gemerkt dat een zekere mate van luxe en vastigheid erg prettig is. En op elk moment dat je wilt, kun je gaan waarheen je wilt. Het is goed bevallen in 2002 in Australië. Het is heerlijk om je eigen huisje bij je te hebben, ver weg van huis. We zijn en beetje klaar met backpacken zoals we veel in Azië hebben gedaan. En zeker als je lang weg gaat, is het erg prettig om je eigen bed bij je te hebben en zelf te kunnen koken.

Is het duur?
Leven is duur. De vraag is of het 't waard is. Natuurlijk, Afrika is belachelijk duur, zeker de parken die we nou eenmaal graag willen bezoeken kosten heel veel geld. Wat dat betreft valt Afrika heel erg tegen. Maar op de vraag of het 't waard is, kunnen we gelukkig nog steeds zeggen: JA!

Dank je wel voor dit openhartige interview. Ik denk dat veel mensen meer begrip hebben gekregen voor jullie ervaringen en gevoelens tijdens deze reis.

Graag gedaan.

* Doorhalen wat niet van toepassing is.